Project

Manufakture

Manufakture is the second architectural step towards realizing the master plan “Abattoir 2020”, imagined by ORG. This Master Plan develops an urban and architectural strategy for the conversion of an industrial slaughterhouse into a mixed urban environment. The district is located in the immigrant neighborhood of Kuregem, Belgium. The first market building (Foodmet) was completed in June 2015. The project includes industrial meat production, various rentable market stalls, logistics and parking spaces, and a commercial farm (43,000 ft2, 4000 m2) on the roof, with adjacent retail including a farm-to-table restaurant. For Manufakture, the program was divided into distinct categories. The ground floor Abattoir needed more industrial production spaces, while the second and third floor were dedicated to parking. Relocating the parking, from the surrounding landscape into the building will clear the site from cars, allowing the existing Master plan of the space to be achieved.  Similar to the existing roof of the foodmet, this building’s roof carries a special activity: a public swimming pool. The Manufakture building takes an extremely important place in the realization of the large square. More than the other warehouses, the Manufakture itself forms its southern boundary. To give the development of the square more permanent qualities, the site activates the public domain with the programming on the ground floor, while it is also the link of connecting paths. Our design of the building expresses a very simple and yet expressive primeval concrete structure, consisting of 2 platforms, forming a clear "permanent" structure. A steel cloth is draped over this structure. This metal veil not only appeals to the iconic steel architecture of the covered cattle market, it is perfectly equipped to adapt through the principles of circular construction programming, now and in the near to distant future. Through our approach to materials, light and heavy balance in a generous, orderly gesture. Public entrances are aligned intentionally In order to activate the large square. Through a reflection in the eaves of the building, swimming is visually connected down to the square. The design of a monumental staircase is a jewel is worn by the Manufakture, with a strong physical connection directly created between the roof and the square.

Location
Brussels, Belgium

Client
Abattoir, Brussels

Year
2019 — 2019

Type
Concept

Area
3200m2

Program
mixed, public, landscape, infrastructure

Team
Alexander D’Hooghe, Luk Peeters, Natalie Seys, Ysaline de Lobkowicz, Agnieszka Winiarska, Nitay Lehrer, M. Doras Alver

Collaborators
Wilk Salinas Architekten, Wiiteveen + Bos, Lateral Thinking Factory

The Redingen Site

Next project

Villa, Leuven