Project

Fire Station, Asse

The Fire station has a sober, functional, and banal appearance and is based on commercial big box typologies. Building voids in the and around the programmatic spaces reveal the building's economic optimization and repetitive construction logic. However, precise material joints and alignments and a subtle bend in the overall form, and angular roof forms provide a more architectural sense of order. On the ground floor, logistics and functional requirements are highly optimized and logically organized. All of the facilities emergency operations are directed from the technical control room on the first floor, where the controller overlooks the garage and also is connected to a live video feed from all the local fire stations in nine other cities and communities. Movements and flows of people and equipment is regimented before, during and after emergency dispatches. A number of circulation routes, storage, and maintenance spaces organize and orchestrate these flows. This building has been published internationally      
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

Location
Asse, Belgium

Client
Town of Asse, Belgium

Year
2009 — 2014

Type
Built

Area
15000m2

Program
mixed, public, landscape, educational

Team
Alexander D’Hooghe, Natalie Seys, Luk Peeters, Sanne Peeters, John T. Pugh, Michiel De Potter, Felix Lauffer, Nida Rehman

Collaborators
SWECO

Disassembly of a Brussels Palace

Ahasverus Mental Health Facility, Asse